Blog

Relații toxice și cum ieșim din ele (II)

Relațiile toxice nu sunt nici pe departe ușoare. Uzura de care ambii parteneri au parte într-o relație de acest fel își spune, în timp, cuvântul.

Despre cum poate fi recunoscută o astfel de relație am scris mai multe în articolul anterior pe care îl găsiți aici.

Cu toate că o relație toxică vine la pachet cu factori precum: stimă de sine scăzută, reticență și lipsă de încredere, există cazuri când cei doi doresc să repare relația.

Pot fi reparate asemenea relații?

Singurul mod în care o relație toxică poate fi reparată este acordul ambilor parteneri de a schimba ceva în modul de comunicare. Atunci când amandoi sunt de părere că lucrurile pot fi îmbunătățite, există șanse ca relația să supraviețuiască.

Ce e de făcut mai exact?

Acceptarea responsabilității – atunci când amândoi își asumă responsabilitatea pentru schimbarea comportamentului, lucrurile au șanse să se îndrepte. Dacă recunosc faptul că fiecare a jucat un rol, mai mic sau mai mare, în perpetuarea acestei stări “toxice” a relației denotă faptul că își asumă și schimbarea ca și parte a unui viitor împreună.

Schimbarea modului de comunicare – atunci când tendința de a învinovăți este înlocuită cu înțelegere, lucrurile se schimbă în bine. De exemplu, în loc de a spune: “Tu întotdeauna faci...” sau “Tu niciodată nu faci...”, poți spune “Înțeleg că ești stresat, mi-ar plăcea să...” sau “Cred că nu comunicăm suficient de bine, hai să facem o pauză și revenim mai târziu la subiect...”. Câteva cuvinte spuse altfel pot face o diferență enormă.

Apelarea la ajutor specializat – atunci când lucrurile nu se prea schimbă, e bine să aveți un psihoterapeut care să vă ghideze în corectarea comportamentelor din relație. Împreună puteți descoperi cauzele acelor comportamente toxice și pas cu pas puteți vindeca la voi înșivă, și mai apoi, în relație.

Cum mergem mai departe?

Fie că alegem să ieșim din relație sau să o reparăm, cu toții ar trebui să avem o lecție de învățat. Și cum facem asta mai exact?

Nu ne lăsăm cuprinși de nostalgii – atunci când disecăm trecutul fără a ne focusa pe schimbările viitoare, nu iese nimic constructiv. Mai degrabă putem încerca să ne gândim la ce putem îmbunătăți și nu la ce a făcut sau a zis celălalt.

Empatizează cu partenerul – valabil pentru ambii parteneri implicați în relație, acest sfat  ne va ajuta să ne punem în locul celuilalt. Uneori e greu să vedem o altă perspectivă și mult mai ușor să aruncăm vina în ograda celuilalt, însă e bine să ne oprim pentru un moment și să ne gândim că într-un conflict ambele părți au în spate o anumită motivație. Schimbă obiceiurile și poți schimba modul în care comunici.

Comunică sănătos – fii atent atunci când vorbești cu celălalt și analizează tiparele narative. De multe ori nu realizăm că avem câteva tipare din care nu ieșim atunci când comunicăm cu partenerul. De exemplu înlocuiește “Tu..faci, spui, simți…etc” cu “Eu…simt că..., atunci când tu faci/simți/spui etc”.

Când e momentul să ieși dintr-o relație toxică?

Ei bine, o relație de acest fel crează un disconfort personal și aduce cu sine o serie de “simptome” care pot să-ți facă viața complicată. Cu toate acestea, o relație toxică pentru care merită să lupți nu este totuna cu o relație abuzivă.

Dacă te regăsești într-o relație în care există abuz fizic sau psihic, fără doar și poate trebuie să ieși. 

Crează-ți un grup de suport și nu te îndepărta de oameni. Prieteni, familie sau colegi de serviciu, oricare din ei pot fi grupul de sprijin. 

Amintește-ți că nu ești singură/singur și că există viață după o asemenea relație.

Cere ajutor. Nu e nimic greșit în a recunoaște că ai nevoie de ajutor, fie și să ieși dintr-o relație în care nu te mai regăsești.

Dacă simți că rămâi în acea relație doar pentru că ți-e teamă să fii singur, nu o face. Un compromis de acest fel nu doar că-ți știrbește încrederea în tine, dar te va face să nu mai fii autentic.

Nu uita că există profesioniști care te pot ajuta să descoperi dacă ești într-o relație toxică, dacă e cazul să ieși din ea, dar și dacă aceasta poate fi reparată.

Eu sunt Florina Haritonov, sunt psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea mea principală este în Terapia Cognitiv-Comportamentală la care am adăugat formările complementare în Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Consiliere Vocațională, Trainer ANC și Consultant în Aromaterapie.

Dacă simți că-ți pot fi de folos în această provocare, te aștept în cabinet sau online pentru o discuție.