Blog

Mic ghid despre procrastinare

Problema cu procrastinarea este că ne duce în punctul în care impactul asupra vieții noastre este unul negativ. Atunci când cedăm impulsului de a amâna un lucru putem fi puși în fața unor consecințe negative, serioase. Dacă episoadele sunt repetitive ne vom demotiva, iar lucrul pe care îl amânăm va trece pe loc secund. Din pacate, acest lucru va duce la sentimente de vinovăție și rușine, care mai apoi pot duce chiar la anxietate și depresie. Cred că se poate observa cum acest tipar hrănește un cerc vicios, din care foarte greu se poate ieși.


Despre război si frică

Zilele acestea traversăm una din cele mai încărcate de emoții perioadă a vieții noastre pentru majoritatea din noi. Suntem prinși în această vâltoare de știri și evenimente care țin de acțiuni extrem de violente. Emoțiile noastre sunt reduse la răspunsuri de tipul luptă sau fugi, raspuns primar pe care nu îl putem scoate din ecuație doar pentru că mintea rațională spune că totul va fi bine.

Și, adevărul este că nimeni nu știe ce se va întâmpla...


Psihologia fericirii (II)

Există instrumente de măsurare a fericirii pe care psihoterapeuții le au la îndemână și de care se pot ajuta pentru a te ghida. Separat de modul prin care cuantificăm fericirea sunt și câteva metode concrete prin care ne putem transforma viața:


Psihologia fericirii (I)

Pentru mulți dintre noi fericirea are un nume diferit. Nu doar pentru că este, în sine, un concept aproape abstract, cât pentru că reprezintă atât de multe lucruri diferite.

Fericirea poate fi o stare de bine la un moment dat în timp, un obiectiv îndeplinit, un prag trecut. Fericirea poate fi felul în care te simți sau lucrurile pe care le ai. Fericirea este...


Singurătatea de Sărbători

Din perspectivă psihologică, singurătatea este un fenomen complex și multidimensional. În general singurătatea emoțională este definită ca...


Stonewalling și Gaslighting

Relațiile nu sunt doar relații de cuplu sau de familie, ele sunt pânze complexe bazate pe straturi de emoții, locuri în care se clădesc personalități sau se ruinează caractere. Relațiile interumane sunt leagănul civilizației noastre, locul în care se naște sau moare bunul simț, pacea interioară, iubirea de semeni, empatia, iubire de sine. Așa că nu e de mirare că în cadrul relațiilor există situații conflictuale, pasive sau active care rănesc persoanele implicate sau chiar propria persoană.

Tot mai des am auzit termenele de “stonewalling” și “gaslighting” care în traducere înseamnă...


Iluzii romantice in cuplu

Un subiect pe cât de dezbătut pe atât de puțin înțeles îl reprezintă romantismul. Pornim din copilărie chiar, cu noțiuni romanice întruchipate de prințese salvate de prinți, eroi și eroine care au un final fericit, un el și o ea care se iubesc și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți”.

Dar oare aceste noțiuni stabilesc standarde corecte sau doar întrețin iluzia unei iubiri pentru care nu trebuie să depui niciun efort?

Conform studiilor, dragostea pasională durează....


Psiholog, Psihoterapeut sau Psihiatru?

“Mă simt tristă și neînțeleasă.” “Am atâtea pe suflet și nu am cui să i le spun, dar mai ales cum să scap de senzația de presiune din sufletul meu.” "Vreau sa fiu din nou bine si nu stiu cum sa fac." "Nimeni nu intelege prin ce trec".

Fiecare din noi avem momente când de simțim așa. Și atunci căutăm sprijin și ajutor. Dar unde? Cine e mai potrivit sa ma ajute? Psihologul, Psihoterapeutul sau Psihiatrul?

Ei bine, răspunsul e aici..


Despre asertivitate

 

Dacă aș avea puterea de a introduce în sistemul nostru de educație o singură lecție, aceea ar fi despre comunicarea asertivă. Avem nevoie să învățăm să comunicăm asertiv și să învățăm să ne apărăm drepturile personale, fără că ceilalți să perceapă acest lucru că fiind o agresiune față de ei. Avem nevoie și mai ales, avem voie să ne apărăm stima de sine, folosind un limbaj și o atitudine asertivă față de cei care au tendința să încalce – voit sau nu – granița către aceste resurse personale.

 


Oamenii recunoscători sunt mai fericiți

Dacă te-a vizitat vreodată depresia, ce scriu aici nu îți este străin..

Și dacă ai început o terapie în acest sens, vei fi ajutat să înțelegi care sunt factorii care cauzează starea ta, ce o menține și mai ales, ce poți face ca să produci schimbarea către o viață mai cu sens, mai fericită. E un proces în care ești ghidat și ajutat, un proces în care vei primi teme de casă sau teme terapeutice.

Una dintre aceste teme terapeutice poate fi..