Terapie de cuplu si familie

 

Terapia de cuplu

Am auzit cândva o povestioară hazlie, dar cu tâlc, pe care o spun cuplurilor cu care lucrez. Era despre doi oameni, soț și soție, care au mâncat în fiecare zi la masă împreună, toată viața lor, până când au ajuns bătrâni. De fiecare dată se așezau frumos, mâncau o pâine pe care o tăia bărbatul și îi dădea soției so felie, iar el mânca din colțul pâinii. Așa făcea în fiecare zi, la fiecare masă până într-o zi când, din cauza bătrânețîi și a uitării, taie pâinea și ia el feliile, dându-I femeii colțul. Aceasta se uită la el și exclamă dezamăgită: toată viața am așteptat acest moment, să văd că te gândești și la mine! Bărbatul rămâne uimit și trist, spunând cu jumatate de gură că el a a oprit colțul și i-a dat ei felia din dorința de a-i oferi ei ce e mai bun

Interesant, nu? Asta spune multe despre comunicarea în cuplu și despre așteptări nerostite, despre dorințe neexprimate și frustrări care se adună, răcind relația și îndepărtând oamenii.  Pentru că, deși nu mai mănâncă atât de des la masă și nu mai împart pâinea la fel, cuplurile întâmpină problemele cele mai mari din cauza acestei lipse de comunicare. Lipsa de comunicare, lipsa asertivitătii, neasumarea rolurilor, reacții emoționale conflictuale, modele și tipare disfuncționale de relaționare, iată câteva din problemele cu care se confruntă cuplurile și pe care le pot aborda în cadrul unei terapii de cuplu. 

Terapia de cuplu este despre a învăța să exprimi așteptările tale și a asculta și înțelege ce își dorește și ce așteaptă partenerul tău de la tine, despre ce puteți face amândoi ca să aveți o relatie de cuplu în care să va simțiți împliniți, fericiți, înțeleși, sprijiniți, dar nu dependenți unul de celălalt.

Terapia de cuplu este despre relație și despre ce puteți face împreună, sau separat, ca această relație să fie ceea ce va doriți. Este despre modele de relaționare învățate și trăite conștient sau inconștient de fiecare dintre voi și despre ieșirea din tiparele învățate în familia de origine. Scopul terapiei de cuplu este acela de a aduce lumină asupra tiparelor disfuncționale și de a vă ajuta să le schimbati, să le înlocuiti cu unele funcționale pentru voi. 

 În această terapie vom pune accent pe relație și pe funcționalitatea relației, invintandu-vă sa explorați cât mai mult modul în care relaționati unul cu celălalt. Scopul terapiei de cuplu este acela de a aduce lumina asupra tiparelor disfuncționale și de a vă ajuta să schimbati, să le înlocuiti cu unele funcționale pentru cuplul vostru. 

Ca și proces terapeutic, terapia de cuplu este o terapie de scurtă durată ce se desfășoară într-o perioadă de câteva luni, min 3-4 luni și maxim 12-18 luni.  Durata ședinței este de 90 min și tariful este de 220 lei/ședința.

Terapia de familie

Atunci când apar conflicte între părinți și copii sau când copiii au rezultate mai slabe la școală sau când relațiile dintre membrii familiei sunt disfuncționale, conflictuale, schimbarea acestor aspecte se poate face în cadrul unei terapii de familie.

Terapia de familie are același principiu că și terapia de cuplu și anume acela că familia este un sistem în care acțiunile fiecărei parte a sistemului influențează funcționalitatea întregului sistem. Ca să dau un exemplu, te-aș invita să îți imaginezi ce influență poate avea asupra unei familii pierderea unei persoane apropiate sau decizia unui părinte de a divorța? Cu siguranță că ele vor clătina echilibrul sistemului familial și vor afecta relațiile dintre membrii familiei. În astfel de situații – și nu numai în acestea - fiecare membru al acelei familii are nevoie să înțeleagă, să proceseze și să accepte pierderea acelei persoane, sau să accepte divorțul, etc. Iar dacă vorbim despre conflicte, obiectivul terapiei poate fi o mai bună înțelegere a rolului fiecărui membru în apariția sau menținerea acestor conflicte, sau schimbarea unor comportamente individuale în scopul restabilirii echilibrului familial.

Terapia de familie se adresează relațiilor dintre membrii familiei și funcționalității întregului sistem familial. Schimbările pe care le vor face membrii familiei vor avea ecou în relațiile dintre ei și în funcționalitatea sistemului familial.  

Ca și proces, presupune participarea activă a membrilor familiei la fiecare întâlnire, iar durata curei terapeutice poate fi de la câteva săptămâni până la câteva luni. Ședința durează 90 minute și costul este de 250 lei/ședința.