Blog
Relațiile toxice și cum ieșim din ele (I)
Se spune că dragostea e oarbă. Din pacate, în cazul multora din noi, dragostea este atât oarbă, cât și mută și surdă. Dragostea care-ți aduce fluturi în stomac și te ține într-o continuă stare de euforie este cât se poate de reală, în special în primele stadii ale unei relații. Ce rămâne după această minunată euforie trebuie cimentat și dezvoltat pe tot parcursul relației. Însă de foarte multe ori, linia dintre o relație minunată și una toxică, este atât de subțire încât pare că nu poate fi distinsă cu claritate.
Ce este o relație toxică? Cum intrăm în ea și, mai ales, cum ieșim din ea?
Semnele care ne arată că relația în care ne aflăm este una toxică pot fi uneori greu de identificat. Nu de alta, dar încă trăim cu ideea că dragostea trebuie să doară, să simți că suferi...Nimic mai greșit. Dragostea ar trebui să te facă să te simți bine în pielea ta, să simți că te încarci cu energie pozitivă atunci când ești lângă celălalt și că valorezi totul pentru el și pentru tine însăți.
Iată care sunt 5 semne că relația în care te afli este toxică:
1. Încercarea de control
Atunci când fiecare minut al timpului tău și al vieții tale se află sub controlul celuilalt e clar că lucrurile nu merg bine. Dacă simți că partenerul îți controlează acțiunile și chiar încearcă să-și impună credințele e semnul că relația în care te afli poate fi una toxică.
Spre exemplu, dacă el este singurul care are controlul asupra finanțelor casei sau te amenință de fiecare dată când faci ceva ce nu îi place. Dacă trebuie să știe în permanență unde ești și cu cine sau se preface că nu știe despre ce vorbești atunci când îi expui ceva supărător, e clar că relația voastră suferă.
2. Lipsa de încredere
Încrederea este unul din stâlpii unei relații de succes. Pentru a putea fi vulnerabil în fața celuilalt și a-i dezvălui lucruri despre tine și despre dorințele tale, trebuie să ai încredere că ceea ce îi spui nu se va întoarce niciodată împotriva ta. Atunci când încrederea în celălalt lipsește, e o mare problemă. Faptul că nu poți fi tu însuți alături de partener reprezintă unul din semnele unei relații toxice.
3. Comunicare ostilă
Deși auzim deseori sintagme precum: “sărutul e mai dulce după o ceartă”, atunci când aceste certuri sunt dese și se desfășoară cu amenințări, injurii, trântind uși sau spărgând farfurii, relația are de suferit.
Dacă tot am discutat în articolele trecute despre “cei 4 călăreți ai apocalipsei” cum numește John Gottman semnele că o relație poate fi pe sfârșite, ei bine, și comunicarea ostilă dintr-o relație toxică duce la formarea unui călăreț.
Atunci când aruncăm vina mai mult decât comunicăm sau ne retragem brusc dintr-o conversație care nu ne place, nu facem altceva decât să creăm un mediu toxic, mediu în care nicio relație nu poate supraviețui la nesfârșit.
4. Minciuna și lipsa de egalitate în relație
Mulți psihologi consideră minciuna unul din cei mai mari factori care erodează încredere și fundația unei relații. Atunci când partenerul te minte crează spațiu pentru lipsă de încredere, dar și pentru minciuni ulterioare.
Același lucru se întâmplă atunci când în relație doar unul oferă și celălalt primește constant. Dacă tu ești cel care mereu oferă (dai primul telefon, îți ceri primul scuze, ceri mereu schimbări în relație fără a le primi), poți considera că relația în care te afli este una toxică.
5. Intrarea în defensivă
Dacă despre critică și cum ne afectează ea în relații și în afara lor am discutat, despre stonewalling am scris într-un alt articol, și despre comunicarea ostilă am zis mai sus, al patrulea “călăreț” despre care vorbește Gottman este defensiva.
Atunci când te surprinzi că ai o reacție de apărare ca răspuns la critică, de exemplu, și acea reacție se traduce într-un atac. Sau dacă simți că celalalt face pe victima atunci când este rugat să-și revizuiască comportamentul, e posibil să te confrunți cu o relație toxică.
Toate aceste semne ale relațiilor toxice, coroborate cu ceea ce ne spune John Gottman despre călăreții care apar când acea relație e pe final, ne duc cu gândul la întrebarea: poate fi salvată o relație toxică?
Dacă vrei să afli răspunsul la această întrebare te invit să urmărești în continuare blogul pentru următorul articol. (va urma)
Eu sunt Florina Haritonov, sunt psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea mea principală este în Terapia Cognitiv-Comportamentală la care am adăugat formările complementare în Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Consiliere Vocațională, Trainer ANC și Consultant în Aromaterapie.
Dacă simți că-ți pot fi de folos în această provocare, te aștept în cabinet sau online, pentru o discuție.