Intrebari frecvente

 

Cine are nevoie de terapie?

Ideea ca doar oamenii bolnavi psihic au nevoie de terapie este gresita si a ramas adanc inradacinata in gandirea colectiva, insa este depasita de actualitatea zilelor noastre in care multi oameni, de diverse varste, au nevoie la un moment dat de sprijin si suport intr-o perioada anume din viata lor si fac diferenta intre psiholog si psihiatru. Cine vine la terapie:

  • oamenii care doresc să se dezvolte personal, să invete cum să  isi controleze emotiile negative, sunt in fata unei decizii greu de luat, vor sa invete un program de rezolvare de probleme sau de comunicare asertiva, isi doresc o schimbare in cariera si au nevoie sa isi cunoasca mai bine atuurile 
  • oamenii care au in experienta lor de viata evenimente care i-au fragilizat din punct de vedere emotional si au o tendinta catre dezvoltarea unor tulburari afective, dar nu sunt diagnosticati cu o tulburare psihica; in aceste cazuri lucram pe mentinerea sănătatii, pe prevenirea tulburărilor emotionale
  • oamenii care au nevoie să trateze anumite tulburări psihologice sau psiho-somatice; aici ne confruntăm cu aparitia bolii si invătăm să o stăpanim, să o depasim; Terapia se poate face in acest caz impreună cu un tratament agreat de un psihiatru, pentru rezultate mai bune.    

Se poate să fac terapie online? 

Răspunsul este Da, tehnologia este un ajutor astăzi pentru a desfășura un proces terapeutic online. Însă, asta nu înseamnă că se face oriunde și la întâmplare. Ședințele vor păstra același cadru pe care il vom agrea impreună, intr-o discutie inițială. 

Este același lucru când povestesc cu o prietenă/membru al familiei/coafeza mea? 

Dacă te referi la ventilarea emoțională pe care o faci cu cineva apropiat, răspunsul este Nu. Deși te poți simți ușurat când te plângi de efectele problemei tale, doar înțelegerea procesului și schimbarea unor “componente” face ca problema cu care să te confrunți să fie rezolvată. Altfel spus, deși te simți ușurat când îi povesteșți unui prieten despre problemele tale, aceea nu este terapie. In plus, prietenii dau sfaturi si recomandari, te indeamna sa faci cee ace cred ei ca functioneaza, lucru pe care terapeutul nu il face. El creeaza 

Este costisitoare terapia?

La această întrebare fiecare om răspunde diferit, în funcție de cât apreciază sănătatea lui mintală și emoțională, echilibrul pe mai multe planuri ale vieții. Dacă e important pentru ține să fii bine, vei găși resurse. Dacă nu, orice tarif va fi, probabil, scump.

Care este durata unui proces terapeutic?  

Durata terapiei și explicarea cadrului terapeutic (durata ședințelor, modalitatea de desfășurare, tariful, reguli ce țin de etică și confidențialitate) îți vor fi propuse în prima întâlnire, însă e bine să știi că eu practic o terapie de scurtă durata, care se poate întinde pe durata a câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de situația cu care te confrunți, dar si cu evolutia si obiectivele tale. 

Pot continua terapia in viata mea? 

Chiar vei fi incurajat sa aplici în viata ta ceea ce înveti si descoperi în cabinet, pentru schimbări de durata. Obiectivul meu - ca terapeut - este ca tu să înveți niște practici, tehnici terapeutice care te vor ajuta și pe care să le poți face singur atunci când vei avea nevoie.