Blog

Despre tabere si retreaturi

De ce să participi la un retreat?

Zilele acestea sunt pe ultima sută de metri cu organizarea unui retreat, cuvânt special pentru tabără.

Recunosc că e multă muncă în spate, organizare, planificare și atenție la detalii. Dar dacă ai echipa potrivită, entuziasm și pasiune, nimic nu este prea greu.

Cu toate acesta, simt nevoia să scriu despre aceste tabere și de ce avem nevoie de ele, chiar și că adulți, poate chiar mai mult că și adulți.

În încercarea de a ne relaxa și deconecta de la tot stresul cotidian, ne luăm anual concedii. Majoritatea concediilor implică și familia, pentru că e nevoie și de conectare cu familia, dar asta înseamnă mai puțîn timp doar pentru noi. Și sunt foarte bune și bine-așteptate, însă sunt despre noi în contextul sistemic al familiei noastre sau a grupului de prieteni, sau al relației de cuplu, dacă plecăm numai cu partenerul de relație.

Taberele despre care vă vorbesc acum sunt despre noi, fiecare dintre noi. Sunt despre Tine și despre conectarea cu Sinele, sunt despre regăsirea echilibrului interior. Aceste tabere aduc momentul acela de liniște și claritate pentru fiecare din noi. Momentul de reîncărcare și conectare cu propriul Sine prin diverse metode și strategii psiho-terapeutice, dar și cu ajutorul atelierelor dedicate pentru nutriție, mișcare, aromaterapie, din care iți poți lua informații prețioase.

Beneficiile unui retreat

Așa cum spuneam, unul din beneficiile unui retreat este faptul că reușești să te deconectezi măcar pentru câteva zile de la toate problemele cotidiene și ai cadrul potrivit că să iți poți găsi liniștea interioară și mult mai mult decât atât.

Ruperea de rutina de zi cu zi și de toate rolurile pe care le preiei zilnic (mamă, soție, iubită, fiică, angajată, prietenă etc.) te ajută să descoperi cine ești TU cu adevărat într-un cadru sigur și fără presiune.

Participi la sesiuni de terapie de grup, sprijin pentru orice probleme de natură emoțională ai avea.

Cunoști oameni noi și ai parte de sfaturi de la specialiști, în domenii ce țin de sănătatea ta fizică, psihică și emoțională. Afli despre tine lucruri pe care nu le știai, în cadrul ședințelor de terapie, poți descoperi pasiuni sau interese noi, răspunsuri la întrebări pe care nu îndrăzneai să le spui cu voce tare sau liniște.

Accesul la tehnologie este limitat, se recomandă că telefoanele să fie ținute la îndemână pentru urgențe, dar puse pe silențios sau mod avion.

În tabere beneficiezi de mâncare bună și sănătoasă, iar uneori îți poți redefini gusturile alimentare.

Sunt organizate activități în aer liber, drumețîi, meditație, sporturi ușoare.

Tipuri de retreaturi

Retreaturile pot fi de mai multe tipuri, fiecare din ele venind cu beneficii și încărcare emoțională pozitivă.

Retreat de meditație

Genul acesta de tabere urmăresc mai mult decât altele, deconectare de la problemele de zi cu zi și restabilirea echilibrului emoțional.

Într-un retreat de meditație vei avea găși practicați de yoga, psihoterapeuți și educatori holistici care te vor ajuta să accesezi acea liniște interioară pe care toți o visăm.

La finalul retreatului vei pleca cu claritate.

Retreat de mișcare

De cele mai multe ori aceste tabere se concentrează pe aducerea stării de bine prin practicarea unor sporturi. De multe ori ele sunt combinate, yoga, pilates, aerial yoga sau orice alt sport care elimină tensiunea prin mișcare.

Unele din acestea sunt axate pe sporturi mai intense cum ar fi cățărare, exercițîi cardio sau cu greutăți, dar și parte de nutriție care completează zona sportivă.

Wellness retreat

Așa cum îi spune și numele, acest gen de tabără este o combinație interesantă între practicarea terapiei cu proceduri de spa și wellness. Masaj, relaxare prin exercițîi de respirație ghidată, yoga sau folosirea de uleiuri esențiale care induc starea de bine.

Ai acces la specialiști din diverse zone cum ar fi: psihoterapeuți acreditați, aromaterapeuți, kinetoterapeuți specializați pe diverse afecțiuni.

La finalul unei astfel de tabere pleci acasă conectat cu natura și cu propriul sine, dar și cu noi cunoșțințe și informațîi care îți vor fi utile pe viitor.

Retreat de arte și muzică

Taberele care combină artele cu psihoterapie pot fi extrem de utile persoanelor introvertite, dar cu deschidere creativă mare.

Oferă relaxare prin activitățile implicate, dar și concentrare pe problemele pe care le dorești rezolvate.

Concluzie

Modul în care alegem să ne redescoperim pasiunile, dorințele și să ne înfruntăm problemele spune multe despre dorința de a deveni oameni asumați.

Vindecarea că și proces terapeutic nu se produce doar pe canapeaua unui psihoterapeut, ci are loc în diverse locuri.

Uneori este nevoie de să ne rupem de obiceiurile proaste și să le înlocuim cu unele sănătoase atât pentru corpul nostru, cât și pentru mintea și sufletul nostru.

Retreatul ne ajută să ne focusăm pe ce putem schimba la noi și nu pe ce nu vom reuși să schimbăm la alții.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre urmatorul retreat pe care il organizez, te invit sa arunci un ochi aici. Iar daca iti place ce vezi, scrie-mi intrebarile tale sau vino si tu in urmatorul retreat.