Blog

Singurătatea de Sărbători

Singurătatea de Sărbători – o perspectivă psihologică

 

Clinchete de clopoței, colinde de Crăciun, sclipici și ornamente, luminițe și oameni care se grăbesc după cadouri. Cam asta ar fi sumarizarea perioadei de dinaintea sărbătorilor de iarnă. Este o perioadă foarte frumoasă pentru mulți dintre noi, o perioadă care ne amintește de rolul familiei și al prietenilor, dar și de speranță și dăruire.

Tocmai de aceea, într-un context care te invită și aproape te forțează să te bucuri de tot ce reprezintă Crăciunul și Anul Nou, unele persoane trec prin momente dificile. Singurătatea de sărbători poate fi un motiv de mare stres și anxietate. 

Din perspectivă psihologică, singurătatea este un fenomen complex și multidimensional. În general singurătatea emoțională este definită ca lipsa unei persoane de atașament primară, în vreme ce singurătatea socială ca și lipsa unui cerc de prieteni, grup social de susținere.*

De fapt, singurătatea poate fi descrisă ca un cumul complex de sentimente care reprezintă reacția la absența unui cerc social. Singurătatea poate fi cronică când se identifică cu izolarea de către cercul social. Efectele adeverse ale izolării sunt destul de multe și afectează calitatea vieții în mod semnificativ: persoanele care suferă de singurătate cronică sunt mai predispuse la emoții negative, izolare auto-impusă, lipsa încrederii în sine și în ceilalți, afectarea controlului în cadrul acțiunilor proprii, relații generale nesatisfăcătoare.*

În ceea ce privește această perioadă din an, multe persoane sunt singure din diverse motive: decesul jumătății semnificative sau a persoanei cu care au conviețuit, distanța față de familia extinsă, izolare socială impusă de autorități. De cele mai multe ori singurătatea apare la persoane mai în vârstă, însă datorită perioadei pe care o traversăm, nici cei de vârstă mijlocie nu sunt scutiți, iar ultimele studii arată că inclusiv milenialii suferă de această “boală”. 

Din păcate persoanele singure au parte și de alte probleme de natură emoțională, cum ar fi anxietate și depresie. Faptul că aproape toate reclamele, emisiunile TV sau articolele referitoare la Crăciun sugerează că ar TREBUI să ne simțim într-un anume fel, să ne bucurăm, să fim împreună cu cineva, pune o și mai mare presiune pe cei care sunt singuri.

Ce e de făcut dacă ne găsim printre cei care vor sărbători singuri Crăciunul? 

Dacă ești singur de Crăciun, fie că așa dorești sau pentru că asta este situația ta la momentul respectiv, nu uita că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de negative pe cât crezi.

Faptul că ai așteptări despre cum ar trebui să arate Crăciunul tău bazate pe modul în care ceilalți privesc lucrurile nu va face decât să adâncească criza. Crează propriul tău Crăciun, așa cum îl vezi și îl simți. Dacă nu dorești să te înghesui la cumpărături nu o face, dacă vrei să îți faci cadou ceva extravagant fă-o, iar dacă simți să petreci Crăciunul pe plajă și nu la zăpadă, fă și asta.

Niciodată nu e prea târziu să-ți faci planuri. Așa că plănuiește pentru noul an pe hârtie: scrie țelurile și obiectivele cât mai clar și fă coloane separate pentru zona personală și cea legată de serviciu.

Fă voluntariat. Pentru a ieși din această zonă în care probabil domnește deznădejdea este nevoie de puțin curaj. Ieși în lume și ajută alți oameni, unii mai nevoiași, alții cu diverse provocări. Acțiunea aceasta te poate ajuta să pui lucrurile în altă lumină și să cunoști persoane noi.

Plănuiește ceva special pentru tine în ziua de Crăciun și cea de Anul nou. Dăruiește-ți un mic dejun special sau o plimbare pe care ți-ai dorit să o faci de multă vreme. Orice te scoate din rutină este bine-venit.

Dacă simți că sentimentele te inundă și te îndrepți spre panta depresiei ia legătura cu un terapeut. Câteva momente doar pentru tine și gândurile tale te pot ajuta să găsești soluții nebănuite. 

Eu sunt Florina Haritonov, sunt psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea mea principală este în Terapia Cognitiv-Comportamentală la care am adăugat formările complementare în Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Consiliere Vocațională, Trainer ANC și Consultant în Aromaterapie.

Te aștept în cabinet sau într-o ședință online pentru a vedea care sunt provocările tale și cum te pot ajuta să atingi echilibrul.

 

Sursa:

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179015/

*https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0962184999800080