Blog

Psihologia fericirii (II)

Dramaturgul Douglas William Jerrold spunea “Nu-ți căuta fericirea în curtea altuia, pentru că ea se ascunde întotdeauna în casa ta. Acest citat explică foarte elocvent ceea ce știm deja din articolul precent, cum că fericirea este determinată în proporție foarte mare (40%) de propriile alegeri.

Cu toate acestea, o și mai importantă parte este legată de genetică și moștenire ereditară. Și totuși, tindem să rămânem optimiști și să declarăm că există lucruri pe care le putem face pentru a fi mai fericiți.

Există instrumente de măsurare a fericirii pe care psihoterapeuții le au la îndemână și de care se pot ajuta pentru a te ghida. Separat de modul prin care cuantificăm fericirea sunt și câteva metode concrete prin care ne putem transforma viața:

Exprimarea recunoștinței – modul în care reușim să ne exprimăm activ recunoștința pentru lucrurile pe care le avem, viețile pe care le trăim, dar și felul în care gândim despre noi, despre cei din jur este un lucru extrem de important. John Milton spune în Paradisul pierdut că Mintea are propriile ei ascunzișuri în ea înșiși putând face un rai al iadului și un iad al raiului. Acest lucru nu înseamnă altceva decât că modul în care gândim ne va influența viața într-o extrem de mare măsură. Faptul că îți exprimi recunoștința este mai mult decât a spune un mulțumesc. Se transpune în a fi prezent, a-ți aprecia viața așa cum este și călătoria până la acel moment. Poți face un exercițiu foarte simplu și interesant: scrie o scrisoare de recunoștință unei persoane care a însemnat ceva în formarea ta ca om și trimite-i-o.  Apoi scrie, tot într-o scrisoare, cinci lucruri din ultima săptămână pentru care ești recunoscător. Aceasta ți-o poți trimite ție pentru a vedea de la o săptămână la alta cum nivelul de fericire crește.

Cultivarea optimismului – modul în care privești trecutul, prezentul, dar și viitorul îți influențează starea de bine. Ce poți face pentru a fi mai optimist? Gândește-te la cel mai bun “tu” posibil sau imaginează-ți un tu din viitor, dar cea mai bună versiune a ta. Scrie totul despre acel TU ideal: cum arăți, unde locuiești, ce hobby-uri ai etc. Pe măsură ce înaintezi în exercițiu ți se vor contura țeluri noi pe care vei dori să le atingi.

Evitarea comparațiilor și analizării excesive – atunci când te compari cu alții și analizezi absolut tot ce se întâmplă nu înseamnă ca ești mai bine pregătit, ci doar că irosești energie pe o gândire inutilă, pasivă, care nu crează soluții (De ce au spus asta? Oare de ce sunt nefericit? De ce el are asta și eu nu?). Genul acesta de gândire menține energia negativă, scade motivația și concentrarea și afectează capacitatea de a lua decizii și de a rezolva problemele. Ce poți face în schimb? Alungă gândurile de acest gen. Scrie problemele actuale și 3 soluții pentru ele. Scrie o listă cu lucrurile care te fac să te gândești excesiv la tot și toate și apoi caută sa le eviți. Fericirea ține de ce POȚI tu să faci, nu de ce NU POT alții să facă.

Acte de caritate – cercetările au arătat că actele de caritate făcute cu intenție, apoi scrise într-un jurnal, aduc o stare de bine care se menține vreme mai îndelungată. Spre exemplu: fă cadouri în timp, nu materiale – plimbă câinele, citește cărți copiilor nevăzători, fă o reparație unui vecin etc. Încearcă să faci în fiecare săptămână un lucru nou, ceva ce nu faci în mod obișnuit. Știm prea bine că Universul îi răsplătește pe cei care fac bine și există chiar și un lanț al binefacerilor.

Separat de cele descrise aici mai pot fi trecute pe lista acțiunilor menite să îți crească gradul de fericire și următoarele: Cultivarea relațiilor sociale, Creeare unor stretegii de a face față problemelor, Învățarea iertării, Creșterea experiențelor de flux, Bucuria pentru micile plăceri ale vieții, Dedicarea scopurilor pe care ți le-ai propus, Abordarea religiei și a spiritualității, Modul în care ai grijă de corpul și de sănătatea ta fizică și psihică.

Despre toate acestea vom discuta într-o serie de articole viitoare. Cu toate acestea, concluzia rămâne una singură: știind că e în puterea noastră să fim fericiți nu uita să îți stabilești obiceiuri noi, sănătoase, care să schimbe modul în care gândești și, prin urmare, modul în care EȘTI.

Eu sunt Florina Haritonov, sunt psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea mea principală este în Terapia Cognitiv-Comportamentală la care am adăugat formările complementare în Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Consiliere Vocațională, Trainer ANC și Consultant în Aromaterapie.