Blog

Psiholog, Psihoterapeut sau Psihiatru?

“Mă simt tristă și neînțeleasă.”

“Simt că nu pot ajunge nicicum la un numitor comun cu partenerul sau copilul.”

“Am atâtea pe suflet și nu am cui să I le spun, dar mai ales cum să scap de senzația de presiune din sufletul meu.”

Vă sună cunoscute replicile de mai sus?

Dacă da, atunci asta se întâmplă pentru că fiecare din noi avem momente când ne simțim așa. Și atunci căutăm sprijin și ajutor. Dar unde?

Atunci când competențele vecinei care ne ascultă de obicei par a fi depășite, punem mâna pe domnul google și căutăm. Iar cel mai frecvent, chiar și cel mai inteligent motor de căutare nu ne lămurește, psiholog, psihoterapeut sau psihiatru? Cine ne ajută și în ce situații?

Ei bine, răspunsul e aici și nu e nici pe departe atât de complicat pe cât vă gândiți. Îmi propun să fac lumină în a lămuri ce înseamnă fiecare termen și cu ce se ocupă fiecare din acești trei actori atât de importanți când vine vorba de sănătatea și igiena mintală.

Psihiatrul este cel care a absolvit Facultatea de Medicină și se ocupă cu descâlcirea tulburărilor psihice pentru care medicația este absolut necesară: schizofrenie, depresie majoră, tulburare bipolara, sunt unele din ele. 

Psihiatrul pune diagnostic si are dreptul, la fel ca orice alt medic, sa prescrie medicamente. Când este necesară si o abordare terapeutică, el va face trimitere către un psihoterapeut pentru a susține pacientul in rezolvarea problemelor cu care acesta se confruntă. 

Psihologul este absolventul Facultății de Psihologie și poate ajuta cu sedinte de consiliere. El nu are pacienți, ci clienți, nu are dreptul de a prescrie medicamente, iar dacă simte că cel care i se destăinuie are nevoie de intervenție mai serioasă ii va propune acestuia sa se adreseze unui psihoterapeut. Consilierea poate fi in mediul educational, scolar, vocational, sau poate fi gasit in cadrul unei clinici pentru avize si teste necesare in diverse domenii.

Dar ce e cu psihoterapeutul?

Psihoterapeut este psihologul care, ulterior absolvirii unei facultăți de psihologie, urmează o specializare, o școală de psihoterapie in care invața tehnici si strategii practice cu care poate ajuta omul in procesul terapeutic. Unii psihiatri pot fi si ei psihoterapeuți, daca aleg sa faca o astfel de specializare.

Psihoterapeutul nu prescrie nici el medicație, ci practică arta conversației cu tâlc prin care ajută clientul să ajungă la rădăcina problemei, să își găsească resursele interioare pentru a ințelege, a depăsi sau a accepta greutățile cu care se confruntă. Iar acolo unde consideră necesar tratamentul medicamentos, va face clientului său o recomandare de consult psihiatric. 

Cert este un lucru: cei trei pot lucra împreună sau separat, de multe ori practica ne spune că se vor intersecta dacă este cazul, însă punctul de legătură este clientul-pacientul, care va porni pe drumul spre schimbare, ghidat fiind în acest proces. 

Eu sunt Florina Haritonov, sunt psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea mea principală este în Terapia Cognitiv-Comportamentală la care am adăugat formările complementare în Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Consiliere Vocațională, Trainer ANC și Consultant în Aromaterapie.

Te aștept în cabinet sau într-o ședință online pentru a rezolva orice consideri că reprezintă o provocare în viața ta. 

Mergem împreună pe acest drum?