Blog

Despre asertivitate

Despre asertivitate

 Dacă aș avea puterea de a introduce în sistemul nostru de educație o singură lecție, aceea ar fi despre comunicarea asertivă (poate si despre empatie) . Avem nevoie să învățăm să comunicăm asertiv și să învățăm să ne apărăm drepturile personale, fără că ceilalți să perceapă acest lucru că fiind o agresiune față de ei. Avem nevoie și mai ales, avem voie să ne apărăm stima de sine, folosind un limbaj și o atitudine asertivă față de cei care au tendința să încalce – voit sau nu – granița către aceste resurse personale.

Ce este asertivitatea?

“Asertivitatea reprezintă o atitudine şi o modalitate de a acţiona în acele situaţii în care oamenii trebuie să-şi exprime sentimentele, să-şi revendice drepturile şi să spună nu atunci când nu sunt dispuşi să facă un anumit lucru”. (I. Holdevici, 2000).  

Aș completa acest citat cu faptul că este posibil acest lucru, fără să simțim că îi rănim pe ceilalți sau pe noi înșine. Deoarece una dintre capcanele comunicării, atunci când suntem în relații personale sau profesionale, este aceea că oamenii ne percep stilul de comunicare ca fiind agresiv atunci când noi nu avem această intenție sau îi percepem noi pe ei agresivi și nu mai reacționăm, adunând frustrări și vinovăție. Învățând să ne comportăm asertiv, nu numai că vom avea relații mai bune cu cei din jurul nostru, ci vom avea o relație mult mai bună cu noi, deoarece ne oferim șansa de a ne apăra principiile, interesele, valorile și stima de sine, exprimând deschis ceea ce gândim și simțim.

Ce este un comportament asertiv?

Un comportament asertiv este acel comportament care îi ajută pe oameni să acţioneze în direcţia intereselor lor prin exprimarea directă şi onestă a gândurilor şi sentimentelor proprii. (Alberti & Emmons, 1974; Longe & Jakubowski, 1976).

Comportamentul asertiv reprezintă calea de mijloc între două extreme: agresivitatea şi supunerea. La baza comportamentului asertiv trebuie să stea convingerea persoanei că are dreptul să ceară ceea ce doreşte, respectându-şi propriile drepturi şi pe cele ale celor din jur.

S____________________________________A __________________________________A

(Supunere)                             (Asertivitate)                                    (Agresivitate)

 Cine are nevoie de asertivitate?

Avem nevoie să ne exprimăm gândurile și sentimentele, iar acest lucru să fie înțeles de către ceilalți într-un mod sănătos, care să nu ducă spre conflict sau frustrare. Asertivitatea este utilă pentru persoanele cu dificultăţi de comunicare interpersonală, indiferent de vârsta pe care o au sau domeniul lor de activitate.

 Cum învățăm să fim asertivi?

Asertivitatea este un mod de comunicare și acesta se învață în cabinet și apoi se transpune în mediul real de viață al clientului de terapie.

La bază, asertivitatea implică afirmarea şi susţinerea drepturilor personale, dezvoltarea abilităților de exprimare a sentimentelor, precum și identificarea și modificarea unor credințe iraționale ce împiedică o comunicare asertivă, sănătoasă.

În cadrul procesului de învățare a asertivitatii in cabinet, vom identifica tipurile de comportamente pe care le întâlnim în viața personală sau profesională, vom face analiza stilului personal de comunicare, vom cunoaște principiile care stau la baza asertivitatii, vom modela comportamentul asertiv, pentru a-l pune în practică, vom învăța să spunem nu fără să rănim, dar și să acceptăm un refuz fără să ne simțim respinși ca persoană.

Comportamentul asertiv este metoda prin care facem față unor situații de viață fără să fim răniți din punct de vedere emoțional, el mărește semnificativ șansele de reușită în viața profesională și în relațiile semnificative pe care le avem.   

Acest proces de invatare presupune 3-5 ședințe, după caz. Daca simti ca ai nevoie si tu, fa o programare.