Blog

Critica de la cei dragi- cum reacționăm și ce putem face?

John Gottman numește critica unul din cei patru călăreți ai apocalipsei unei relații alături de dispreț, stonewalling (despre care v-am mai povestit aici ) și defensivitate. Nu la fel de distrugător ca și ceilalți trei, dar devastator în sinea lui. Critica pune la pământ caracterul celui care o primește și de multe ori reprezintă doar dorințe ne-exprimate de către cel care critică.

Atunci când intervine în relațiile cu cei dragi e și mai distrugătoare, pentru că te aștepți ca membri familiei, prieteni sau parteneri să fie cei care te sprijină și te iubesc necondiționat, nu?

Critica este definită ca fiind o judecată asupra caracterului unei persoane de către un alt individ sau grup. Deși este o retorică des întâlnită, critica constructivă nu există de fapt. Atunci când criticăm o persoană nu facem altceva decât să ne îndepărtăm de ea și, mai ales, să nu verbalizăm dorințele noastre.

A spune „Tu niciodată nu mă asculți și pui munca înaintea relației noastre”, nu e totuna cu „Nu mă simt auzită. Mi-aș dori să petrecem mai mult timp împreună.” sau “Maria a luat o notă mai bună la proiectul acela, tu de ce nu poți niciodată să înveți suficient de mult?” sună complet diferit de “Înțeleg că nu toate orele sunt interesante, poate data viitoare reușești să faci mai bine.” 

Critica poate veni de la partenerul de cuplu, de la părinți, de la copii și chiar de la prieteni sau parteneri de afaceri. Critica ne poate reduce mult stima de sine și ne poate face să ne simțim neputincioși.

Dacă atunci când avem de-a face cu critica la locul de muncă putem să trecem peste acele momente și poate, pe unii din noi, ne impulsionează să fim mai buni, critica de la cei dragi e cu totul altceva.

De multe ori, sub umbrela unui feedback se ascund frustrări, caz în care acest feedback nu e deloc binevenit. Acest lucru se poate întâmpla atât în cuplu, cât și în relația cu ceilalți din familie.

Cum ne simțim când cei dragi ne critică?

Așa cum spuneam, critica este un atac voalat la însăși esența noastră, așadar primul răspuns este unul defensiv. După ce unda de început a trecut, vom trece la atac. Atunci când suntem criticați ne simțim puși la zid, iar dacă asta se întâmplă în fața unui grup reacția este amplificată.

Atunci când cineva drag ne critică simțim că nu suntem suficient de valoroși și nici suficient de apreciați. E un sentiment neplăcut care va crea o ruptură de persoana cealaltă, în timp. 

Ce putem face atunci când suntem criticați?

Fie că suntem acasă, la serviciu sau într-un grup de prieteni, atunci când suntem criticați cu privire la ceva, primul impuls va fi să ne apărăm, să negăm sau să înghețăm. 

Cu toate acestea aș dori să-ți ofer câteva instrumente pe care să le folosești data viitoare când te afli într-o asemenea situație. 

1. Încearcă să asculți până la capăt ce are de spus interlocutorul

E greu să asculți cum cineva drag te critică, însă e în puterea ta să nu reacționezi, ci să acționezi. Ascultă-l până la capăt și amintește-ți că această critică poate fi modalitatea celuilalt de a se lupta cu frustrarea, nemulțumirea sau imaturitatea lui emoțională. 

Uneori critica vine din grijă, deși e foarte greu de crezut asta. Faptul că ceilalți nu găsesc cuvintele potrivite și modul potrivit de a se exprima nu înseamnă că nu ne iubesc. Tocmai de aceea e bine să nu spunem primul lucru pe care-l simțim, ci să ne luăm un moment de respiro pentru a încerca să ne dăm seama care e mesajul ascuns.

2. Răspunde criticii cu înțelegere

E un alt lucru foarte greu de făcut, dar dacă intri într-un cerc de genul: el a spus, ea a spus, nu rezolvi nimic. Ba mai mult, relația va avea de suferit. Dacă îți amintești să urmezi punctul numărul 1. atunci cu siguranță vei fi calm și vei putea spune ce te deranjează, fără a răni. Modul în care tu comunici cu cei dragi se va reflecta în modul în care ei vor învăța să comunice cu tine. Astfel că o replica de genul: “Da, dar și tu ai făcut asta....” poate fi înlocuită cu “Dacă am înțeles bine ce vrei să-mi spui...”

Poți chiar să reformulezi tot ce ai auzit într-un mod în care ți-ar fi plăcut ca cealaltă persoană să-ți comunice frustrările sau nemulțumirile.

3. Reamintește-le celor dragi că dragostea este necondiționată în familie

Familia e lângă tine orice ar fi sau, cel puțin, așa ar trebui să fie. Ei bine, ia-ți un moment să le reamintești celor dragi că orice ai fi greșit, tu îi iubești necondiționat la fel cum și ei ar trebui să o facă. Nu doar că le spui lor lucrul acesta, ci îți reamintești și ție că ești demn de dragoste și respect necondiționat.

E greu să nu critici mai ales dacă asta ai fost învățat să faci asta, și la fel de greu e să asculți critica ce vine din partea celor care ar trebui să te prețuiască cel mai mult. 

Dacă simți că ai nevoie de un ghid pentru a comunica asertiv și a-i învăța și pe cei din jur să o facă, te aștept în cabinet. 

Eu sunt Florina Haritonov, sunt psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România. Formarea mea principală este în Terapia Cognitiv-Comportamentală la care am adăugat formările complementare în Terapia Sistemică Cuplu-Familie-Copil, Consiliere Vocațională, Trainer ANC și Consultant în Aromaterapie.